Nye fartøy til Kystvakten

Regjeringen fremskynder anskaffelsen av tre nye kystvaktfartøy som skal erstatte Nordkapp-klassen.

Kystvakt-Nordkapp-klassen-Forsvaret

Torsdag 29. september kunne statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide presentere nyheten om at Regjeringen fremskynder anskaffelsen av tre nye kystvaktfartøy.

– Det er ikke nødvendig å måtte argumentere for at det Kystvakten gjør er essensielt. De inngår i evnen til å ivareta Norges store kystområder og vi trenger en oppdatert og god flåte for å fortsette dette arbeidet, sa statsminister Erna Solberg.

Kystvakten består i dag av en flåte på 14 fartøy, og opererer i hele Norges interesseområde. Hver dag bidrar de ulike kystvaktfartøyene til, blant mye annet, suverenitetshevdelse, søk og redning, ressursforvaltning og oljevern.

Skal bygges i Norge

Forsvarsdepartementet har gitt Forsvarsmateriell oppdrag om å gjennomføre anskaffelsen av nye kystvaktfartøyer. Anskaffelsen vil bli gjort i henhold til «Anskaffelsesreglement for Forsvarssektoren» med nasjonal konkurranse.

Forsvarsmateriell jobber i disse dager med prekvalifisering av norske verft. Det vil si en forhåndsseleksjon og godkjenning av potensielle leverandører. Verftene som blir prekvalifisert vil motta forespørselen denne høsten.

– Viktige ytelser for fartøyene er de kapasitetene som er nødvendig for å patruljere og, med støtte av eget organisk helikopter, løse pålagte oppgaver i hele Norges interesseområde, inkludert arktiske farvann. Dette stiller krav til fartøyenes havgående egenskaper og styrke, stabilitet, helikopterkapasitet, isgående egenskaper, sensor og kommunikasjonskapasitet, sier kommandørkaptein Odd Magne Nilsen i Forsvarsmateriell.

Tyvstart

– Det vi skal gjøre er å fremskynde anskaffelsen av tre nye fartøy. Vi har tjuvstartet litt slik at prosessen skal gå raskere enn først antatt. Vi snur på en måte anskaffelsesprosessen på hodet, for vi starter allerede nå mens vi venter på godkjenning fra Stortinget. Da kan byggingen av fartøyene starte når godkjenningen kommer, sa Eriksen Søreide.​

Planlagt levering av første fartøy er i 2022, og kommandørkaptein Nilsen​​​​ forteller at de har en stram tidsplan.

– Prosjektet har høy prioritet og vi arbeider hardt for å holde planen, sier Nilsen i Forsvarsmateriell.