Demonstrerte Hærens nye kampluftvern

Kongsberg Defence & Aerospace har gjennomført den første demonstrasjonen av kampluftvernet som skal beskytte Hærens manøveravdelinger.

Demonstrerte Hærens nye kampluftvern2_1920x1080

For at Hæren skal være i stand til å føre strid mot en høyteknologisk motstander trengs moderne luftvern. Å gjenopprette luftvern til Hæren har derfor vært en prioritet og bakgrunnen for at kontrakten mellom Forsvarsmateriell og Kongsberg ble inngått i 2019.

Demonstrerte Hærens nye kampluftvern5_1080x1920

I slutten av mai var representanter fra Forsvarsmateriell,  Forsvaret og Forsvarsdepartementet vitne til den første demonstrasjonen av det nye systemet i Kongsberg.

«Kampluftvernprosjektet har vist hvordan norsk industri, Forsvaret og Forsvarsmateriell kan samarbeide om å utvikle et verdensledende og fremtidsrettet luftvern. Dette er en svært etterspurt kapasitet også internasjonalt», sier Tomas Beck, sjef Forsvarsmateriell Landkapasiteter.

Kampluftvernsystemet bestående av SHORAD (Short Range Air Defence) Fire Units er et pansret og høymobilt kort-rekkevidde luftvernsystem som gjenbruker viktige funksjoner fra det større NASAMS-systemet, i tillegg til missil integrasjonssystemet til IRIS-T-missilet fra tyske Diehl Defence og radar fra Weibel Scientific i Danmark.

Under arrangementet fikk delegasjonen se Hærens nye kampstøttevogn med et integrert luftvernsystemet. hvor man også fikk demonstrert hvordan systemet evner å detektere droner, helikoptre og fly.

Demonstrerte Hærens nye kampluftvern3_1920x1080

«Dette er en stor og viktig dag for oss i Hæren. Dette systemet gir Hæren et modulært, fleksibelt og raskt deployerbart luftvernsystem som med stor effektivitet kan forsvare Hærens manøveravdelinger», sa generalmajor og sjef Hæren, Lars Lervik.

FAKTA

Hærens kampluftvern består av både luftvernsystemene NASAMS og SHORAD. SHORAD er ment å samvirke tett med det eksisterende NASAMS-systemet som Hæren allerede har mottatt og tatt i bruk.