Helikopterbeslutning på rekordtid

Bare ni måneder etter hevingen av NH90-kontrakten har regjeringen valgt amerikanske MH-60R Seahawk som Norges nye maritime helikopter. Dette er takket være godt og intensivt arbeid på tvers av forsvarssektoren.

Et MH-60R fra den amerikanske marinen. Foto: US Navy
Et MH-60R fra den amerikanske marinen. Foto: US Navy

«Her er det jobbet på en forbilledlig måte på tvers av hele sektoren for å levere en solid anbefaling på rekordtid. Fagfolkene i Forsvarsmateriell har hatt løpende kontakt med både Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben, Luftforsvaret, FFI, industri og våre allierte,» sier brigader Jarle Nergård, som er sjef for Luftkapasiteter i Forsvarsmateriell.

«Jeg vil få berømme alle de involverte og takke for innsatsen så langt. Det gjenstår fortsatt mye arbeid, men vi har nå kommet et viktig skritt videre,» sier Nergård.

Velprøvd, men moderne

Helikopteret som er valgt er den nyeste utgaven av et helikopter som er brukt av den amerikanske marinen i snart 40 år. Den kombinerer slik et modent grunndesign med moderne systemer og sensorer tilpasset dagens stridsmiljø.

«Dette er en multirolleplattform, og selv om vi nå kjøper helikoptre utstyrt for kystvaktoppdrag så mangler det bare noe spesialutstyr for å gjøre de til fullverdige anti-ubåt maskiner. Dette sikrer at vi får en mest mulig enhetlig flåte hvis regjeringen etter hvert også velger å kjøpe helikoptre til fregattene,» forklarer Nergård.

Helikopterbeslutning på rekordtid2_1920x1080.jpg
Et MH-60T Jayhawk redningshelikopter fra den amerikanske kystvakten under landing i Sitka, Alaska. Foto: USCG

Han trekker også frem at Seahawk-designet er brukt av den amerikanske kystvakten, som flyr en spesialtilpasset variant som redningshelikopter fra baser blant annet i Alaska.

«Dette er kanskje ikke det største eller nyeste designet, men det har vist seg å være både fleksibelt, velprøvd og driftssikkert under den typen forhold vi opererer under. Vi mener derfor dette er det helikopteret som best ivaretar Forsvarets behov i dagens situasjon,» avslutter Nergård.