Nye resirkulerbare truger til Forsvaret

I disse dager leverer Forsvarsmateriell 20.000 par nye norskproduserte truger i plast til Forsvaret.

Nye resirkulerbare truger til Forsvaret1_1920x1080

«De nye trugene har god bære- og gripeevne, er stabile og passer mange skostørrelser. Dessuten har de en klar miljøprofil», sier prosjektleder Tom Georg Bjørklund i Forsvarsmateriell. 

De nye trugene leveres av Snowmotion AS som er eid av Rottefella og Bertel O. Steen. Rammeavtalen med selskapet er på inntil 48 millioner kroner, og selskapet har testet og utviklet de nye trugene i samarbeid med Forsvarsmateriell og Forsvaret.

Sleper trugen i stedet for å løfte

Den helstøpte trugen i plast byr på en rekke nye egenskaper.
«Den nye trugen er utviklet for å gi et mer ergonomisk ganglag», sier Bjørklund.
Trugen er en slepetruge, det vil si at man løfter foten og drar trugen bortover snøen.
«Slik får man en opplevelse av at trugen er lettere enn den er», sier prosjektleder Bjørklund.

De nye plast-trugene veier kun 1.525 gram per truge, og er veldig enkle å ta på. Slitedeler som spenner og stropper kan byttes i felt med bare hendene, uten at det kreves verktøy.  

Nye resirkulerbare truger til Forsvaret2_1920x1080.jpg

Grønn profil 

Samarbeidet med selskapet Snowmotion har gitt de nye trugene er grønn profil. Trugene i resirkulerbar plast kan returneres til produsenten som vil demontere og gjenbruke deler av materiellet i trugene.  Trugene er i tillegg robuste og mer fleksible enn den gamle. De tåler temperaturer ned til 40minusgrader og kan bøyes og vris på, og så finne tilbake til sin opprinnelige form. 
«Vi har testet trugene godt, og vi har bare fått inn én truge som har knekt», sier Bjørklund. 

Fra størrelse 36 til 52

En annen viktig detalj er at denne trugen har et stort spenn i skostørrelser. Trugens binding er designet for å brukes fra størrelse 36 uten fotpose til størrelse 52 med fotpose. 

«En annen nyhet med trugene er at de har en hælløfter formet som en bøyle som kan tas opp når man går i motbakke. Da får man et lettere ganglag, og føler at man går på flatere underlag. Hælløfteren er også tilpasset skostørrelsen», avslutter prosjektleder Tom Georg Bjørklund i Forsvarsmateriell. 

Nye resirkulerbare truger til Forsvaret4_1920x1080.jpg
Nye resirkulerbare truger til Forsvaret3_1920x1080.jpg