Snart lander et norsk P-8 for første gang i Norge

80 år etter at forløperen til dagens 333 skvadron mottok sine første maritime patruljefly er Forsvarsmateriell klare til første leveranse av neste generasjons patruljefly til Forsvaret. Etter planen skal det norske P-8-flyet «Viking» tilbakelegge de nesten 7000 kilometerne fra Seattle til Evenes mot slutten av februar.

Snart lander et norsk P-8 for første gang i Norge1_4000x2250

«Det er alltid en stor dag når vi kan hente hjem en ny type materiell for første gang, enten det er et fly, kjøretøy, fartøy eller noe annet. Vi har selvsagt fulgt flyene nøye det siste året, både under byggingen og under testingen i USA, men det blir fortsatt veldig spesielt å se Viking lande på norsk jord med norsk besetning om bord,» sier Odd Arvid Tveit, prosjektleder for P-8 i Forsvarsmateriell.

Et prosjekt i prosjektet

Arbeidet med å forberede mottaket startet for alvor i august 2021, da nesten 50 personer kom sammen for å gå gjennom hele prosjektet i detalj, og for å lage en første grunnskisse for gjennomføringen av flygningen. Målet var å sikre at alle involverte, på tvers av forsvarssektoren, hadde et felles bilde av status og hva som måtte gjøres før et norsk P-8 kunne lande i Norge.

Odd-Arvid Tveit profilbilde i lyseblå skjorte på kontor
Prosjektleder Odd Arvid Tveit under planleggingsmøtet på Kjeller i august 2021

«Det er utrolig mye som skal på plass før vi kan hente hjem et nytt fly. Det er ikke bare å fylle på drivstoff, sette seg i stolen og ta av. Vi skal vite at flyet er klart, inspisert og sertifisert, og er kommet på plass i norske registre. Besetningen må ha riktig trening og utstyr om bord, og vi må ha alle nødvendige tillatelser, både i USA, i landene vi vil fly over på veien og her hjemme. Vi må også sikre at vi har deler og teknikere klare til å ta imot hjemme til det lander. Til og med tollklarering av flyet må vi ha avtalt og forberedt før vi kan starte motorene og vende nesa hjem mot Norge,» sier Tveit.

«Å gjennomføre en slik flygning blir gjerne som et lite prosjekt i prosjektet med veldig mange involverte aktører, men nå er vi endelige klare.»

Ikke som et vanlig tokt

Fordi dette blir første lengre flygning med norsk besetning i det som fortsatt er en ny flytype for både Forsvarsmateriell og Forsvaret, så vil «Viking» fly med mye strengere restriksjoner på hjemreisen enn senere når det er satt i operativ tjeneste. Flygningen vil ledes av en prøveflyger fra Forsvarsmateriell, og han vil ha lav terskel for å utsette turen, eller å legge til en mellomlanding på veien hjem hvis det oppstår tekniske problemer eller hvis værforholdene endrer seg.
«P-8 har mer enn 400 000 flytimer bak seg i tjeneste for både USA og andre land, og besetningen har fått førsteklasses utdanning og trening. Av erfaring vet vi likevel at vi må passe på når det blir veldig mange nye ting på en gang. Her har vi et nytt fly, med en ny besetning som skal fly en ny rute til en ny base. I en slik situasjon skrur vi til ganske mange knepp på sikkerheten, og kommer til å pålegge oss selv mye strammere begrensninger enn Forsvaret kommer til å ha når de får mer erfaring med de nye flyene,» sier Tveit. 

Planlegger med mellomlanding

En konsekvens av begrensningene er at selv om P-8A har nok rekkevidde til å fly direkte fra Seattle til Evenes, så planlegger besetningen med minst en mellomlanding på veien. Foreløpig er det ventet at dette skal skje på en canadisk luftforsvarsbase på den canadiske østkysten, før flyet kan sette kurs mot Norge. 

Viking under utrustning på Boeings fabrikk i Seattle i november 2021
Viking under utrustning på Boeings fabrikk i Seattle i november 2021. Bak står det tredje av fem norske P-8A, «Ulabrand.» Foto: Boeing

«Vi skal gjøre vårt for å få flyet trygt hjem, slik at Luftforsvaret etter hvert kan komme i gang med treningen på Evenes. Dette blir en viktig milepæl for prosjektet, men samtidig er det bare startskuddet for et mye større arbeid med å bygge opp P-8 som en operativ kapasitet,» sier Tveit.

Oppdatering 24.2 kl. 22:00 - P-8 Viking har landet trygt på Evenes.

Spørsmål angående flygningen og hjemtransporten av Viking kan rettes til kommunikasjonsseksjonen i Forsvarsmateriell ved spesialrådgiver Endre Lunde. E-post: [email protected] Mobil: +4790853270.

Medier interessert i å være til stede ved landingen på Evenes kan melde seg på ved å kontakte Luftforsvarets kommunikasjonsavdeling ved major Stian Roen. Epost: [email protected] Mobil: +4791524068.