Norge har solgt fire P-3 Orion patruljefly til Argentina

Forsvarsmateriell har underskrevet en avtale med argentinske myndigheter om salg av fire norske P-3 Orion-fly.

Norge har solgt fire P-3 Orion_1920x1080

Avtalen om salg av fire maritime patruljefly ble undertegnet i Argentina tirsdag 17. oktober av sjefen for det argentinske sjøforsvaret Julio Guardia og en representant fra Forsvarsmateriell. Avtalen er verdt mellom 600 og 700 millioner norske kroner og flyene skal leveres til Argentina i løpet av 2023-2025.

- Disse flyene vil bidra til å styrke Argentinas maritime overvåkingskapasitet i mange år framover. Norges P-3 Orion-fly er blant de best vedlikeholdte i verden og har en gjennomgående høy teknisk standard, sier Magnus Hansvold, sjef for Avhendingsseksjonen i Forsvarsmateriell.

Tre av flyene Argentina har kjøpt er av typen P-3C. De er utstyrt for maritim overvåkning, anti-ubåt- og anti-overflateoppdrag. Det fjerde flyet er av typen P-3N og er designet for søk og redningsoperasjoner.

Luftforsvaret har hatt til sammen seks P-3 Orion-fly som ble faset ut i juni i år etter 54 års operativ drift og erstattet med P-8 Poseidon. To av de seks flyene er vurdert som ikke salgbare og kan være aktuelle til museumsformål.

 - P-3 Orion har vært en skikkelig arbeidshest. Flytypen og folka våre på Andøya har i mer enn 50 år sørget for at Norge har holdt kontroll over havet. Profesjonalitet og dedikasjon har gjennomsyret alt. Det viktige arbeidet fortsetter nå med nye P-8 Poseidon på Evenes, sier Sjef Luftforsvaret, Rolf Folland.

Det tas forbehold om nødvendige myndighetsgodkjenninger.  

Norge har solgt fire P-3 Orion_signering_1920x1080.jpg
Magnus Hansvold, sjef for avhending i Forsvarsmateriell og sjef for det argentinske Sjøforsvaret Julio Guardia, med Argentinas forsvarsminister Jorge Taiana i front. Foto: Forsvarsmateriell