Forsvarsmateriell har overlevert fire nye tankbiler til Forsvaret

De nye tankbilene til Luftforsvarets flystasjoner skal fornye en 30-50 år gammel tankbilflåte.

Her overrekker Tomas Beck, sjef Landkapasiteter i Forsvarsmateriell (t.h.) nøkler og teknisk håndbok til sjef FLO, brigader Anders Jernberg (t.v.) Foto: Forsvarets logistikkorganisasjon, FLO
Her overrekker Tomas Beck, sjef Landkapasiteter i Forsvarsmateriell (t.h.) nøkler og teknisk håndbok til sjef FLO, brigader Anders Jernberg (t.v.) Foto: Forsvarets logistikkorganisasjon, FLO

De nye tankbilene fra leverandøren Scania har stor kapasitet og kan fylle to F-35 jagerfly med drivstoff samtidig. Totalt skal Forsvaret få overlevert 38 tankbiler i to ulike konfigurasjoner.

- Disse tankvognene vil øke Forsvarets evne til å understøtte luftoperasjoner. Det var en glede å overrekke bilnøkler og teknisk håndbok til Forsvaret, sier Tomas Beck, sjef Landkapasiteter i Forsvarsmateriell.

Overleveringen skjedde på Sessvollmoen militærleir nord for Gardermoen sist uke. Reservedeler, brukerhåndbøker, verkstedsmanualer, spesialverktøy og brukerkurs skal sikre at bilene kan driftes i minst 25 år.

-Gjennom en krevende periode med koronapandemi og krig i Ukraina har vi likevel hatt kostnadsbesparelser slik at vi nå kan levere betydelig flere biler enn planlagt innenfor den økonomiske rammen, sier prosjektleder Edvard Berle i Forsvarsmateriell.

Vi har overlevert fire nye  tankbiler3_1920x1080.jpg
-Helse, miljø og sikkerhet har vært viktig i tankbilprosjektet, sier prosjektleder Edvard Berle i Forsvarsmateriell. Her fra overleveringen av tankbilene til Forsvaret. Foto: Forsvarets logistikkorganisasjon, FLO

Dette er resultat av en god anskaffelsesstrategi og en konkurranse i markedet hvor man stiller så sivile krav som mulig og tilpasser det som er militært nødvendig, påpeker han.

-Denne anskaffelsen vil gi gode forutsetninger for at F-35- kampflyene har full operational capability (FOC) i 2025 og for innføringen av P-8 overvåkingsfly innen 2026, sier prosjektlederen. 

Helse, miljø og sikkerhet, HMS, har vært viktig i tankbilprosjektet, for dette er materiell som har stort skadepotensiale ved feil bruk.

-Vi har fått verdifulle tilbakemeldinger fra brukerne og har gjennomført de anbefalte tiltakene som Forsvarets Bedriftshelsetjeneste kom med etter å ha vurdert tankbilene, sier prosjektleder Edvard Berle.

Vi har overlevert fire nye tankbiler 2_1920x1080.jpg
Overleveringen skjedde på Sessvollmoen militærleir nord for Gardermoen. Foto: Forsvarets logistikkorganisasjon, FLO