Forsvarssektoren donerer medisinsk utstyr til Ukraina

Norge sender medisinsk utstyr og annet materiell som ikke lenger er i bruk i Forsvaret til Ukraina. En stor mengde personlig bekledning som eksempelvis soveposer, kokekar og feltstøvler har blitt donert det siste halvåret. Nylig ble også flere tusen medisinske instrumenter gitt til det ukrainske forsvaret, som har et stort behov for etterforsyning av slikt materiell.

Det medisinske utstyret som er donert til Ukraina fraktes i disse medicpakkene når det er i militær bruk. Foto: Forsvaret
Det medisinske utstyret som er donert til Ukraina fraktes i disse medicpakkene når det er i militær bruk. Foto: Forsvaret

– Gjennom støtten til Ukraina står vi opp for vår egen og europeisk sikkerhet. Ukraina har imponert alle med sterk forsvarsvilje og forsvarsevne, men de er like fullt avhengig av hjelp fra andre land i møte med de russiske styrkene. De behøver også støtte til å behandle skadde ukrainske soldater. Jeg er glad for at Norge kan donere medisinsk utstyr til Ukraina som kan bidra til å redde liv, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). 

Donasjonen omfatter medisinske instrumentvogner, operasjonsbord og -lamper, sugeapparat og akuttsekker med sanitetsutstyr. Det er også sendt kirurgiske instrumenter som arterieklemmer, anatomiske og kirurgiske pinsetter, bor og sårhaker. 

– Dette kirurgiske utstyret holder høy kvalitet og brukes ved mange norske sykehus og i Forsvaret. Det vil gi ukrainsk sanitetspersonell økte muligheter til å redde liv. Gjennom samarbeidet vi har med Ukraina i forbindelse med donasjoner av militære ambulansebusser, er det tydelig at de har et stort behov for det medisinske utstyret som nå er donert, sier Tomas Beck, sjef Landkapasiteter i Forsvarsmateriell.

Mange sårhaker i metall i en oppbevaringskasse i metall
Sårhaker som brukes til å holde sårkanter fra hverandre under en operasjon, er noe av utstyret som er gitt til Ukraina. Foto: Forsvarsmateriell

Forsvarsmateriell har systematisert utstyret i samarbeid med Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). 

– Det enorme omfanget av ressurser som kreves i en fullskala krig er vanskelig for de fleste å forestille seg, og sanitetsressurser er intet unntak. Vi har også donert 40 lastebiler med diverse materiell i 2023, blant annet mer enn 30.000 regnsett, 10.000 feltstøvler, en mengde varmt tøy og ti feltkjøkkentelt. Personellet vårt er svært motivert til å bidra til å hjelpe Ukraina, sier Remi Jakobsen, sjef for Norwegian Logistics Support Group i Forsvarets logistikkorganisasjon.

Tidligere har Norge, sammen med Nederland, også bidratt med finansiering for donasjon av et estisk feltsykehus til Ukraina.