Tester Hærens nye kampluftvern

Forsvarsmateriell og Hæren har drevet skarpskyting på Andøya med det nye spesialdesignede kampluftvernsystem NOMAD - Norwegian Maneuver Air Defence.

NOMAD er et høymobilt luftvernsystem med kort rekkevidde. Systemet består av radar, operasjonsrom og launcher system med missiler - alt på et nytt flerbruks beltegående kjøretøy ACSV – Armored Combat Support Vehicle.  Foro: Forsvaret
NOMAD er et høymobilt luftvernsystem med kort rekkevidde. Systemet består av radar, operasjonsrom og launcher system med missiler - alt på et nytt flerbruks beltegående kjøretøy ACSV – Armored Combat Support Vehicle. Foro: Forsvaret

Kampluftvernsystemet skal hovedsakelig beskytte Hærens materiell og personell mens de forflytter seg, men også når de står i ro. I første omgang skal det leveres seks NOMAD-systemer til Forsvaret, og det nye luftvernet vil etter planen være fullt operativt i løpet av 2026 til 2028.  

- Vi har drevet vellykket skarpskyting med systemet, hvor vi har testet hele kjeden: Fra sensorene plukker opp målet til missilet skytes ut, sier prosjektleder Geir Sandberg i Forsvarsmateriell. 

Mann i uniform og beret smiler mot kamera med dus natur i bakgrunnen.
Prosjektleder Geir Sandberg i Forsvarsmateriell er fornøyd med vellykket testing. Foto: Forsvaret.

 

- Hæren trenger moderne luftvern for å føre strid mot en høyteknologisk motstander.  Å gjenopprette et kampluftvern til Hæren har derfor vært en prioritet. Det er bakgrunnen for at vi skrev kontrakt med Kongsberg Defence & Aerospace AS i 2019 om et nytt kampluftvernsystem, sier Jarle Nergård, sjef Luftkapasiteter i Forsvarsmateriell. 

NOMAD er et høymobilt luftvernsystem med kort rekkevidde. Systemet består av radar, operasjonsrom og launcher system med missiler - alt på et nytt flerbruks beltegående kjøretøy ACSV – Armored Combat Support Vehicle. 

De beltegående vognene kan holde høy hastighet, ta seg frem i vanskelig terreng, engasjere fiendtlige mål raskt og så forflytte seg raskt igjen. Ny og moderne pansring og minebeskyttelse på kjøretøyet gir god egenbeskyttelse for soldatene. 

NOMAD er et selvstendig system som kan operere helt uavhengig av andre, men effektiviteten og overlevelsesevnen blir betydelig større sammen med andre moderne nettverk. 

To grønne beltegående kjøretøy fotografert forfra med lav sol i bakgrunnen.
De beltegående vognene kalles ACSV – Armored Combat Support Vehicle. Foto: Forsvaret

Våpensystemet i NOMAD baserer seg på teknologi fra NASAMS - Norwegian Advanced Surface to Air Missile System og har et IRIS-T-missil som tidligere ble brukt på F-16-jagerfly. 

Det nye kampluftvernsystemet er planlagt omvæpnet til å bruke AIM-9X-missiler fordi IRIS-T-missilene er vedtatt donert til Ukraina. Omvæpningen vil gjennomføres av Kongsberg Defence and Aerospace, med leveranser og støtte fra det amerikanske industriselskapet Raytheon.