Stridsvogn_4000x2250

Nye stridsvogner

Regjeringen vil kjøpe nye stridsvogner, og anskaffelsesprosjektet utføres av Forsvarsmateriell.

Leo2_silhuetter2018_Beige-01
De nye stridsvognene skal brukes av
Hæren

Status

Forsvarsmateriell forbereder anskaffelsen som behandles for godkjenning i Stortinget i andre halvår 2021.

Nye stridsvogner

Etter oppdrag fra Forsvarsdepartementet planlegger Forsvarsmateriell anskaffelse av ny stridsvognkapasitet til Hæren. Anskaffelsen planlegges som konkurranse mellom to tilbydere, det tyske Krauss-Maffei Wegmann GmbH og det sørkoreanske Hyundai Rotem.

Stridsvogner brukt i Norge

I Norge fikk Hæren første gang en stridsvogn for utprøvning i 1937. Dette var en svensk lett stridsvogn levert uten tårn og bestykning, som i Norge ble kjent som Norgestanken og Rikstanken. Utprøvningene førte ikke til innkjøp av flere stridsvogner, og Norgestanken ble satt på lager i 1939.

Etter andre verdenskrig fikk Hæren den amerikanske stridsvognen M24 Chaffee og tok i bruk tyske Panzerkampfwagen III som stod igjen etter tyskerne i Norge. Fra 1963 fikk Hæren den amerikanske M48 Patton, og fra 1969 den tyske Leopard 1. Fra 2002 ble Leopard 1 erstattet av annengenerasjonsutgaven Leopard 2, som Norge kjøpte brukt fra Nederland.

Organisering

Det er Forsvarsmateriell landkapasiteter som er ansvarlig for gjennomføring av anskaffelsen.

Vedtaket om dette anskaffelsesprosjekt ble gjort i Landmaktsutredningen - Innst. 50 S (2017-2018). Les mer om prosjektet Anskaffelse av nye stridsvogner på regjerningens hjemmeside regjeringen.no. 

Stridsvogn LeopardII_16x9.jpg

 

Status

Forsvarsmateriell forbereder anskaffelsen som behandles for godkjenning i Stortinget i andre halvår 2021.