Ett skritt nærmere en felles nordisk uniform

Etter mye arbeid har Norge, Danmark, Sverige og Finland blitt enige om funksjonelle krav for nye uniformer. Bare landenes individuelle kamuflasjemønster skiller seg ut.

Uniform

​– Samarbeidet mellom de nordiske nasjonene fungerer godt, vi evner å dele våre erfaringer. Alle involverte nasjoner er svært dedikert til oppgaven og ønsker å lykkes, sier prosjektleder for Nordic Combat Uniform (NCU) Thrude J. Leirvik fra Thrude Leirvik, Forsvarsmateriell Forsvarsmateriell felleskapasiteter.

Thrude Leirvik
Thrude Leirvik, Forsvarsmateriell

Nylig ble kravdokumentene til det nye nordiske uniformsystemet sendt til prekvalifiserte tilbydere. I midten av september skal tilbudene leveres.

Krav fra bruker

Det er brukergrupper som har utarbeidet et felles kravdokument. Resultatet er nå godkjent av både brukere og teknikere, men arbeidet har ikke alltid vært rett frem. Landene hadde for eksempel forskjellige krav når det gjelder klimasoner og hva det ensartede uniformsystemet skal tåle. Dette har blitt løst ved å bruke et felles system med forskjellige konfigurasjoner som fungerer i forskjellige klimasoner; europeisk, kaldt, jungel og ørken. 

- Prosjektet har ikke spesifisert detaljene om hvordan systemet skal se ut. Det er våre krav til uniformene og funksjonaliteter som er spesifisert i kravdokumentene. Tilbyderne må finne løsninger som oppfyller de funksjonelle kravene. Vi har en rekke sterke kandidater som har bestått prekvalifikasjonen som vi tror kan levere et godt systemdesign, sier den svenske prosjektlederen fra Forsvarets materiellverk (FMV), Maria Nilsson.

Maria Nilsson
Maria Nilsson, Forsvarets materiellverk (Sverige)

Uniformen skal fungere sammen med annet utstyr

De prekvalifiserte tilbyderne får i tillegg til kravdokumentene, tilgang til materiell som skal brukes sammen med uniformsystemet. Dette inkluderer blant annet skuddsikker vest og ryggsekker. Tilbyderne vil levere et prøveuniformsystem til evaluering i løpet av høsten 2018. Etterpå vil et lite antall tilbydere fortsette til det omfattende brukerprøveprogrammet. Dette programmet vil bli utført i alle fire land i en lengre periode, som dekker flere årstider og et annet miljø, samt testing i laboratorium.

– Det ensartede systemet er ment å være en betydelig forbedring for soldatene og må passe alle, både menn og kvinner i alle fire nasjoner. Med det store kvantumet vil vi kunne oppnå høy kvalitet til en gunstig pris, sier Thrude J. Leirvik i Forsvarsmateriell.