Forsvarsmateriell signerer med Ice

Sammen skal de finne ut hvordan Forsvaret best kan utnytte private 5G-nett.

Foran fra venstre sittende: Håkon Eyde Kjuus, senioringeniør i Forsvarsmateriell og Eivind Helgaker, administrerende direktør i Ice. Bak fra venstre: Hans Heggenhaugen, direktør for Ice Bedrift, Stian Krydesby, sjef for produkt og tjenester i Ice Bedrift, Roger Aarmo, sjefingeniør i Forsvarsmateriell og Casper Rønning Molthe, kontraktsansvarlig i Forsvarsmateriell.
Foran fra venstre sittende: Håkon Eyde Kjuus, senioringeniør i Forsvarsmateriell og Eivind Helgaker, administrerende direktør i Ice. Bak fra venstre: Hans Heggenhaugen, direktør for Ice Bedrift, Stian Krydesby, sjef for produkt og tjenester i Ice Bedrift, Roger Aarmo, sjefingeniør i Forsvarsmateriell og Casper Rønning Molthe, kontraktsansvarlig i Forsvarsmateriell.

Forsvarsmateriell signerte tirsdag 18. april en samarbeidsavtale med mobiloperatøren Ice. Avtalen innebærer planlegging, prosjektering, utvikling og drift av piloter på private 5G nett i Forsvaret; både i form av 5G-skivedeling og flyttbare nett for å etablere egen dekning.

«Vi ser fram til å jobbe med Forsvaret for å utvikle teknologien vår til å understøtte deres behov. Mange av disse behovene vil også være høyst aktuelle for andre aktører, som kraftbransjen, nødetater og andre som leverer samfunnskritiske tjenester», forteller Tore Kristoffersen, prosjektleder for satsingen private 5G-nett i Ice.

Skivedeling skaper kort fortalt et virtuelt privat nett i Ice sitt landsdekkende mobilnett, tilpasset Forsvarets krevende bruk.

Jobber med aktørene for å utvikle løsninger sammen

Forsvaret har samlet en rekke investeringsprosjekter innen kampnær IKT i et program som kalles Mime. Mime skal modernisere informasjons- og kommunikasjonssystemene for taktisk ledelse i Forsvaret. Programmet skal også sørge for økt effektivitet i måten løsninger og systemer tas frem på.

«Vi har siden etablering av pilotene med Telia og Telenor innen "5G as-a-service", planlagt at også Ice skulle være med. Vi er dermed i rute til å få alle tre norske operatører klare for konkurranse om kontrakt i 2025-2026», sier programdirektør Cathrine Devold i Forsvarsmateriell.

«Det er en moderne måte å jobbe på sammen med aktørene, og det er bra å ha leverandørene med ut i felt sammen med brukerne for å få direkte tilbakemeldinger og justeringer. Vi skal bruke hyllevare-produkter, og ikke avvike fra 5G-standarden, men heller se på løsninger tilpasset klima og fysiske forhold, slik at produktene møter de tøffe kravene fra våre brukere i Forsvaret», avslutter Devold.

Abstrakt illustrasjonsbilde for 5G-teknologien

Dedikerte ressurser

I desember i fjor ble det klart at Ice spisser satsingen på private 5G-nett.

«Med Lyse i ryggen og fiber fra Altibox var det åpenbart at tiden var moden. Nå som teknologien i mobilnettene går over i femte generasjon er de som skapt for industrien. 5G og industri 4.0 vil bidra til effektivisering, innovasjon, utvikling og bærekraft i hele landet. Samarbeid med Forsvarsmateriell er et naturlig sted å starte», sier Kristoffersen.

Ice skal nå etablere et eget team dedikert til samarbeid med program Mime om løsninger til Forsvaret.

Tre sikre mobilnett

Norge har tre nasjonale mobilnett, som skaper både konkurranse og sikrer økt digital sikkerhet og beredskap ved at kundene deles på flere forskjellige nett.

«Jeg liker å si at vi i mobilbransjen konkurrerer på alt annet enn sikkerhet. Når det gjelder Forsvarsmateriell så er de blant aktørene i Norge som alltid har sett nytten av Ice og det tredje nettet. De er en proff aktør som naturlig nok tar sikkerhet seriøst, og er et forbilde innenfor offentlig sektor», avslutter administrerende direktør i Ice, Eivind Helgaker.