Årsrapport 2024
På denne siden kan du lese leders beretning for 2024. Hele årsrapporten kan lastes ned som PDF, og lenke til årsrapporter fra tidligere år finner du nederst på siden.
Last ned Forsvarsmateriells årsrapport her:

Leders beretning
Norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk har som mål å forsvare norsk suverenitet, vår territorielle integritet, vår befolkning, vårt demokratiske styresett og vår handlefrihet mot politisk, militært og annet press.
Forsvarsmateriell spiller en viktig rolle ved å bidra til et godt rustet forsvar, og den sikkerhetspolitiske utviklingen har understreket betydningen av vårt oppdrag.
2024 var det siste gjennomføringsåret i langtidsplanen (Prop. 14 S (2020–2021)). I starten av perioden ble det lagt vekt på å videreutvikle Forsvarsmateriell som forvaltningsorgan. Vi har realisert økningen i investeringsmidler fra år til år gjennom hele perioden, uten at driftsbudsjettet har økt tilsvarende. Sektorreformen for forsvarssektoren (F-24) ble startet opp i 2023, og rollen til Forsvarsmateriell ble tydeligere gjennom F-24.
Forsvarsmateriell er en kompetanseorganisasjon. Vi arbeider for å være en arbeidsgiver som gir medarbeiderne våre mulighet til å utvikle seg, og som tiltrekker oss nye medarbeidere. Vi ønsker å være en god arbeidsplass og sikre at vi også i fremtiden har riktig kompetanse for å løse samfunnsoppdraget vårt. Vi arbeider videre med å utvikle en kultur som styrker det gode arbeidsmiljøet, og gjennomfører kompetanseutvikling som støtter opp under leveransene våre.
Gjennom 2024 har vi vokst. Vi rekrutterte i henhold til plan, og i tillegg sluttet en mindre andel av medarbeiderne i 2024 enn tidligere år.
Våre oppdrag gis i de årlige tildelingsbrevene fra Forsvarsdepartementet. I 2024 var det overordnede effektmålet: «Materiell og tjenester som møter Forsvarets behov, er tilgjengeliggjort på en mest mulig ressurseffektiv og bærekraftig måte.» Dette underbygges av tre resultatmål.
- R1: Målrettet og godt ivaretatt materiell for sektoren
- R2: God beredskap for krise og krig
- R3: Materiell og tjenester fremskaffet til rett tid, kostnad og ytelse

I juni 2024 ble den nye langtidsplanen for forsvarssektoren (Prop. 87 S (2023–2024)) for perioden 2025–2036 vedtatt. Den innebærer en kraftig styrking av Forsvaret for å møte de sikkerhetspolitiske utfordringene. Langtidsplanen er en ambisiøs plan for hele sektoren og krever et betydelig taktskifte for Forsvarsmateriell.
Samtidig som vi prioriterte støtte til Ukraina høyt og gjennomførte en omfattende omstillingsprosess som en del av sektorreformen klarte Forsvarsmateriell å øke omsetningen innenfor investeringsområdet med om lag 4 mrd. kroner, som ble bevilget i revidert nasjonalbudsjett for 2024. Videre ble det lagt til rette for gjennomføringen av Forsvarsløftet ved økt produksjon av sentrale styringsdokumenter og bidrag til gjennomøring av konseptvalgutredninger ut over det som var planlagt ved inngangen av året.
Totalt sett er vår vurdering at Forsvarsmateriell har levert godt.
I 2024 er det inngått avtaler som har stor betydning for forsvarsevnen. Vi har overført mindre materiell til drift enn planlagt. Det skyldes i hovedsak forsinkelser og kvalitetsutfordringer hos leverandørene.
Det har vært stor aktivitet med mer enn 100 leveranser i 2024. Blant materiellet vi har overlevert til Forsvaret, er det siste av fem P-8A maritime patruljefly og det siste av tre nye kystvaktfartøy, KV Hopen. Videre har Hæren fått overlevert nye artilleriskyts, broleggerpanservogner, oppgraderte beltevogner og truger. Innen IKT-området har vi levert nye sambands- og kommunikasjonsløsninger for ulike formål i Forsvaret.
Vi mottok seks nye F-35 kampfly i 2024 og forventer at de siste seks blir levert før sommeren 2025, slik at Forsvaret da har mottatt alle 52 fly. Byggingen av de nye ubåtene har startet i Tyskland.
Det har vært god fremdrift i prosjektporteføljen. Mange viktige milepæler er innfridd, herunder hurtig etablering av nye leverandøravtaler.
Det er inngått avtale om å levere fem nye patruljebåter til Kystvakten. Det er også inngått avtale om å styrke kapasiteten hos Nammo for produksjon av artillerigranater. For luftvern er det inngått kontrakter om levering av flere NASAMS-batterier og nye AMRAAM-missiler.

Vi fortsetter å utvikle oss som en profesjonell etat med god kunnskap om forsvarsmarkedet.
Det er utfordrende at etterspørselen etter forsvarsmateriell er større enn tilbudet, og tiltakene som er etablert for å styrke produksjonskapasiteten, er viktige.
I 2024 har vi understøttet den nasjonale forsvarsindustrielle strategien på en tilfredsstillende måte. På vegne av Forsvarsdepartementet fremforhandler vi industrisamarbeidsavtaler med utenlandsk industri i de prosjektene der dette er et krav. Det ble i 2024 fremforhandlet ti nye avtaler med utenlandske leverandører med en samlet forpliktelse på 1,5 milliarder kroner. Industrisamarbeidsavtalene kommer norsk forsvarsindustri til gode, inkludert små og mellomstore bedrifter. Norsk forsvarsindustri leverer verdensledende materiell gjennom flere av prosjektene.
Materielldonasjoner, reanskaffelser og støtte til Ukraina er også viktige bidrag til Norges sikkerhet. Vi har videreført støtte i utvikling av vår søsterorganisasjon DPA i Ukraina. Vi har også støttet Ukraina gjennom bidrag i Nansen-programmet.
Støtten til Ukraina fortsetter og videreutvikles i 2025, med en økende ambisjon om at vi tar med oss læring tilbake til vår egen utvikling.
Innenfor avhendingsområdet er det blant annet levert 13 F-16 fly til Romania og to P-3 maritime patruljefly til Argentina. I tillegg er det gjennomført fortløpende leveranser av tilhørende materiell gjennom hele perioden. Å sikre gjenbruk av forsvarsmateriell har både en økonomisk og en bærekraftig dimensjon.

Vi arbeider med å integrere bærekraft i våre prosesser. I 2024 gjennomførte vi en dobbel vesentlighetsanalyse for å identifisere de viktigste områdene for etaten innenfor bærekraft. Analysen avdekket at klimagassutslipp, innkjøpsprosedyrer og retningslinjer, kompetanseheving og leverandøroppfølging er områder som har stor finansiell og påvirkningsmessig vesentlighet. Forsvarsmateriells anskaffelse og teknisk godkjennelse av syntetisk fremstilt drivstoff har gjort Norge til en av de første nasjonene i verden som tester ut bruken av bærekraftig drivstoff i stor skala i F-35. Dette er et viktig skritt i riktig retning for forsvarssektorens omstilling til det grønne skiftet.
Vi ivaretar vårt samfunnsansvar med å forvalte fellesskapets ressurser på en forsvarlig måte.
Den totale budsjettildelingen innenfor drift og investering var på 31,4 milliarder kroner, og vi har regnskapsført 30,3 milliarder kroner. Etatens økonomistyring og kvaliteten på virksomhetsregnskapet for 2024 vurderes som god. Innenfor styring og kontroll har vi i 2024 forbedret systematikk og metodeverk innenfor risikostyring, internkontroll og forebyggende sikkerhet. Etatens styringssystem er et viktig verktøy for å sikre forsvarlig forvaltning i den daglige driften.
2024 har vært et år for omstilling i forsvarssektoren gjennom omstillingsprogrammet F24, og internt i Forsvarsmateriell gjennom programmet Fram. Ny toppstruktur i Forsvarsmateriell ble etablert 1. juni, og ny organisasjon var på plass fra 1. januar 2025. Omstillingen legger til rette for en kraftsamling av etatens ressurser til gjennomføring av anskaffelser og investeringsprosjekter. I oktober overtok vi ansvaret for driftsanskaffelser, og deler av Forsvarets strategiske anskaffelser ble overført til oss. Videre har implementering av ny aktørmodell for materielldrift og vedlikehold og endringene på IKT-området vært høyt prioritert.
Forsvaret gis et helhetlig ansvar for drift og vedlikehold av eget materiell, og Forsvarsmateriell skal ivareta materiellsikkerhetsmyndighet og designansvar for Forsvarets materiellportefølje. Som en del av F24 IKT ble 82 medarbeidere overført fra Forsvarsmateriells IKT-kapasiteter til Cyberforsvaret 1. januar 2025.
Arbeidet med å forenkle og forbedre anskaffelsesprosessene samt å utnytte det handlingsrommet som finnes, fortsetter. Våre egne anskaffelsesprosesser må differensieres og tilpasses risikoen anskaffelsen innebærer.

Statens prosesser for å godkjenne og gjennomføre omfattende investeringer legger vekt på å redusere risikoen for feilinvesteringer, både gjennom en grundig utredning med ekstern kvalitetssikring i forkant av selve beslutningen og for selve gjennomføringen. Anskaffelser av forsvarsmateriell er som regel store investeringer. Det er mulig å gjennomføre betydelig raskere prosesser, men da øker sannsynligheten for feil. Vi er i en annen sikkerhetssituasjon nå enn da disse prosessene ble laget. Det er viktig å veie risikoene opp mot hverandre. Det er til syvende og sist en politisk vurdering og risikoavveining.
Det er mulig å oppnå raskere vekst med de ressursene vi har, gjennom å utnytte handlingsrommet i de avtalene vi har inngått, samt i de pågående prosjektene. Gjennom prioritering og finansiering kan vi iverksette bestillinger for å øke volum innenfor de avtalene som er etablert. I en del av de pågående prosjektene er det et betydelige handlingsrom for å anskaffe mer, forutsatt finansiering.
For 2025 er første prioritet å gjennomføre langtidsplanen og støtte til Ukraina.
Videre å oppnå forbedringene gjennom ny struktur og nye grensesnitt samt å være en god arbeidsplass for våre medarbeidere, med en kultur som bidrar til leveranser og et godt miljø.

En stor takk til våre medarbeidere for en solid innsats! Vi ønsker også å takke Forsvaret, våre øvrige samarbeidspartnere i sektoren og våre leverandører, som har bidratt til årets måloppnåelse.
Gro Jære
direktør Forsvarsmateriell
Oslo, 30. april 2025
