Nå har Norge 18 F-35 kampfly i landet

I går kveld landet tre nye F-35 fly på Ørland kun et par uker etter planen til tross for Covid-19 og medfølgende utfordringer hos mange av de involverte aktørene.

Tre-nye-F35-B

​Det så en stund ut til at de tre norske flytene måtte mellomlagres i USA til alt var klart for både avreisen og mottaket i Norge.

- Det har vært et meget godt samarbeid mellom etatene i Norge, amerikanske myndigheter og det internasjonale programkontoret (JPO) for kampflyanskaffelsen i Washington DC, sier en fornøyd brigader Geir Nilssen, sjef for Kampflyavdelingen i Forsvarsmateriell.

Flyene, som benevnes AM23, AM24 og AM25, ble fløyet av innleide amerikanske flygere som en del av planverket som benyttes. Luftforsvaret vil etter gjennomført mottakskontroll i Forsvarsmateriell totalt ha en flåte på 18 kampfly i Norge og 7 i USA som benyttes til trening.

Det skal totalt anskaffes 52 kampfly til Norge. I 2025 skal alt av fly, utstyr, våpen og trening være på plass og klart, og alle flyene skal kunne løse oppdrag

Program

Kampflyprogrammet

I tiden frem mot 2025 skal Norge anskaffe 52 F-35A CTOL. Kampflykjøpet er den største forsvarsanskaffelsen Norge har gjort noen gang.
Pil