Kampflyprogrammet
Norge skal anskaffe 52 kampfly av typen F-35A CTOL (Conventional Take off and Landing). Inkludert er også alle tilhørende våpen, støttesystemer og initiell utdanning. Det er anskaffet fire treningsfly og i perioden 2017-2024 skal det leveres 48 F-35 kampfly. Prosjektet skal også tilrettelegge for driften av våpensystemet.
Det gjennomføres også to nasjonale våpenutviklingsprosjekter i regi av kampflyprogrammet. Dette er Joint Strike Missile (JSM) og APEX (Armour Piercing Explosive) - 25 millimeter flyammunisjon.
Organisering av prosjektet
Kampflyprogrammet er et anskaffelsesprogram som ikke ledes av Forsvarsmateriell, men av Forsvaret ved forsvarssjefen. Forsvarsmateriell er likevel tungt involvert og bidrar med personell og kompetanse og gjennom å forberede den fremtidige forvaltningen av F-35.
Anskaffelsen gjennomføres av F-35 Joint Program Office (JPO) i et samarbeid mellom åtte nasjoner.
Status
I september 2015 ble det første flyet formelt rullet ut fra fabrikken i Fort Worth, Texas. De to første flyene ble levert til Luke Air Force Base i Arizona i november 2015, og de to neste ble levert til samme sted i midten av 2016. I 2017 mottok Norge seks fly, av disse er tre midlertidig stasjonert på Luke Air Force Base for å bidra i treningen av norske flygere. De siste tre flyene som ble levert det året var de første flyene som ble levert til Norge. Disse landet på Ørland hovedflystasjon i november 2017.
Per utgangen av 2020 har vi syv fly til treningsformål på Luke Air Force Base og 21 fly på Ørland flystasjon. F-35-systemet besto sin første store test da F-35 ble deployert fra Ørland flystasjon til Luftforsvarets base Rygge i november 2019 (oppnådde IOC – Initial Operational Capability). Under deployeringsøvelsen testet Luftforsvaret kampflyene, personell og våpen under alle typer forhold slik at vi er sikre på at de kan løse oppdrag for landet. Innen 2025 skal Forsvaret kunne løse hele bredden av oppdrag flyene er pålagt.
I 2022 overtar F-35 NATO-oppdraget Quick Reaction Alert (QRA) fra F-16, der kampfly skal stå på kontinuerlig beredskap fra Evenes. FOC (Full Operational Capability) der Forsvaret kan løse hele bredden av oppdrag flyene er pålagt, er ventet nådd i løpet av 2025. Stortinget vedtok i desember 2019 å anskaffe de siste seks av totalt 52 F-35 kampfly.
Leverandører
Lockheed Martin og Pratt and Whitney er hovedleverandør for F-35 flyene. Kongsberg er hovedleverandøren for Joint Strike Missile, mens NAMMO er hovedleverandøren for APEX-ammunisjonen til flyets kanon.