Forsvaret får nye stridshjelmer

De nye stridshjelmene til Forsvaret er av typen Galvion Batlskin Caiman, på norsk kalt stridshjelm m/24. De gir bedre beskyttelse og komfort enn de gamle hjelmene og har også flere bærekraftige løsninger. De første hjelmene kommer til Norge rundt årsskiftet.

De nye hjelmene er lettere, har bedre komfort og bedre splintbeskyttelse (Foto: Galvion)
De nye hjelmene er lettere, har bedre komfort og bedre splintbeskyttelse (Foto: Galvion)

De nye hjelmene produseres av det kanadiske selskapet Galvion og leveres gjennom en rammekontrakt med NATO Support and Procurement Agency (NSPA).

Det skal leveres i underkant av én million hjelmer til NATO gjennom kontrakten som Forsvarsmateriell og Hærens Våpenskole har ledet opprettelsen av. Kontrakten har en verdi på mellom 2,6 og 2,9 milliarder euro og løper i syv år.

I kontrakten inngår også en betydelig mengde ekstrautstyr som hørselvern, briller og lykter mm. Hjelmene kommer med trekk i ny norsk kamuflasje, norsk vinterkamuflasje, norsk «ørkenkamuflasje» og FN blå.

-  De nye stridshjelmene er en klar forbedring fra de gamle. De er lettere, har bedre komfort og splintbeskyttelse og  flere bærekraftige løsninger. Hjelmene er lettere å vedlikeholde og flere deler av hjelmen, som reimer og puter, kan rengjøres, vaskes og gjenbrukes, sier brigader Tomas Beck, sjef Landkapasiteter i Forsvarsmateriell.

Overhaling og oppgradering av hjelmene kan gjøres både i Norge og hos produsenten, og brukerne kan selv bytte flere deler av hjelmen, noe som vil redusere behovet for ressurser til vedlikehold.

-  Hjelmene kan sendes til totaloverhaling for 60 prosent av prisen for en ny når som helst innenfor kontraktstiden. Slik får Forsvaret så godt som nye hjelmer for en billigere penge, sier prosjektleder Svend Svendsen i Forsvarsmateriell.

Sort modell av hals, hode og fjes med grønn hjelm med kamuflasje, og norsk flagg på siden.
Hjelmene er lettere å vedlikeholde, og flere deler kan rengjøres og gjenbrukes (Foto: Galvion)

Hjelmene har serienummer og kan individstyres. Dermed blir det lettere å følge med på tilstanden de er i slik at de kan vedlikeholdes ved behov. Demonstrasjons- og opplæringsvideoer skal hjelpe brukerne med riktig tilpasning, stell, vedlikehold og bytting av deler slik at det blir lettere å ta vare på hjelmene.

Forsvarsmateriell, Hærens Våpenskole og NATO Support and Procurement Agency gjennomførte vellykkede tester av hjelmene i Norge i fjor vinter. 

Etter eget ønske vil Forsvaret få utlevert ca. én container med nye hjelmer annenhver uke etter at den første leveransen kommer til Norge ved årsskiftet.