Argentina har mottatt første P-3 Orion fra Norge
Torsdag var det mottaksseremoni i Buenos Aires for det første av fire Orion-fly som Argentina har kjøpt fra Norge.
Argentina har kjøpt fire P-3 Orion maritime patruljefly fra Norge som vil gi vesentlig økt evne til overvåking og innhenting av informasjon i de store argentinske havområdene.
Avtalen mellom argentinske myndigheter og Forsvarsmateriell ble inngått i oktober i fjor og er verdt mellom 600 og 700 millioner kroner.
Torsdag var det mottaksseremoni for det første P-3C-flyet, som i Norge var kjent som «Ulabrand» og som nå er klar til å levere maritim overvåkning på vegne av nye eiere.
– P-3 Orion har i flere tiår løst svært viktige oppdrag for Norge. Flyene holder fortsatt høy teknisk standard og vil være en stor ressurs for Argentina i mange år fremover, ser Magnus Hansvold, sjef for materiellavhending i Forsvarsmateriell.
Luftforsvaret hadde tidligere seks P-3 Orion-fly som ble faset ut i juni i fjor etter 54 års operativ drift og erstattet med P-8A Poseidon. Fire måneder senere ble det inngått kontrakt med Argentina om de fire flyene som ble vurdert salgbare.
Forsvarsmateriells rolle har ikke bare vært å selge flyene, men også legge til rette for at flyene kan tas i bruk umiddelbart hos Argentina.
Den formelle overtakelsen skjedde 17. juni i år ved AMARG i Tucson i delstaten Arizona i USA, der Orion-flyene står lagret. Deretter ble flyet fløyet til Florida for vedlikehold og klargjøring hos det amerikanske selskapet MHD Rockland som også har bistått med trening av argentinsk personell.
Etter at trening og testflygning ble gjennomført i slutten av august, ble flyet fløyet sørover og ankom Argentina 2. september.
Forsvarsmateriell har kunnet bidra med sin kompetanse i markedet og har inngått vedlikeholdskontrakt med den amerikanske leverandøren på Argentinas vegne og slik demonstrert sin rolle som en pålitelig samarbeidspartner.
På seremonien på Aeroparque i Buenos Aires deltok også Norges ambassadør til Argentina, Halvor Sætre.
– Med disse flyene markerer vi et nytt kapittel i vårt bilaterale samarbeid, og jeg håper dette vil kunne åpne for nye muligheter i fremtiden, sier Sætre.