Jetfly lånes ut til undervisning av flyteknikere

Dette gamle DA-20 Jet Falcon-flyet fra Forsvaret er på vei til Fosen videregående skole i Trøndelag for å brukes til undervisning av nye flyteknikere.

Flyet demonteres og pakkes inn for frakt til Fosen. Foto: Forsvarsmateriell
Flyet demonteres og pakkes inn for frakt til Fosen. Foto: Forsvarsmateriell

Jetflyet DA-20, med serienummer 041, er brukt til elektronisk krigføring og har flydd verden rundt på oppdrag for Norge i 50 år.

Nå har teknisk personell fra Ørland Flystasjon og Gardermoen Flystasjon demontert flyets vinger, haleflate og motorer slik at det kan fraktes i trailere til Fosen videregående skole. Her skal det brukes til undervisning på den nye treårige flyfaglinjen som kom i fjor høst. Skolen får jetflyet når den nye hangaren deres står klar i juni - i mellomtiden mellomlagres flyet på Ørland flystasjon.

- Dette flyet har gjort en formidabel innsats for Norge i flere tiår. Det er gledelig at det nå kommer til nytte igjen og skal brukes til undervisning av nye flyteknikere som Norge har et stort behov for, sier Magnus Hansvold, sjef for avhending i Forsvarsmateriell.

- Et veldig relevant fly

- Vi er veldig fornøyde med at vi har fått låne dette flyet til utdanning. Det er et veldig relevant fly faglig sett og vi kommer til å få god nytte av det i undervisningen, sier Per Inge Rønsberg, avdelingsleder for flyfag på Fosen videregående skole.  

Selv har han jobbet mange år som flytekniker i Forsvaret, blant annet med F-16-kampfly og med driftssetting av kampflyene F-35.  

De siste årene er det jobbet aktivt for å løfte flyfaget, spesielt når det gjelder status og lønnsforhold, siden behovet for flyteknisk kompetanse i Norge er stort.Her

Blåkledd mann står foran et jagerfly inne i en hangar.
Her står Per Inge Rønsberg, avdelingsleder for flyfag på Fosen videregående skole, foran et F-16- kampfly som skolen også har fått låne til undervisning. Foto: Audun Klette

Kjøpt av Fred Olsen

Jetflyet DA-20 Jet Falcon eller Dassault Falcon 20 er originalt et franskbygget tomotors middelstort jetdrevet forretningsfly. Norge har brukt flyet til elektronisk krigføring, informasjonsinnsamling og transport fra 1972 til 2022. Flyet ble opprinnelig kjøpt sivilt av selskapet Fred Olsen i 1972 og ble så ombygd av Forsvaret til et elektronisk krigføringsfly.

Flyet har vært underlagt 717 skvadron på Luftforsvarets base Gardermoen.  

Flydd verden rundt

Forsvarets DA-20-flåte har bestått av tre fly som har vært på en rekke oppdrag verden rundt. De har vært på ambulanseoppdrag for FN og hatt oppdrag i forbindelse med forhandlingene om Oslo-avtalen i 1991. I krigen mellom Kroatia og Serbia fraktet flyet tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg til Balkan og flyet med halenummer 0125 var med å hente ut soldater skadet under tjeneste i Libanon United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).

I Norge har flyet fraktet organer mellom Tromsø og Oslo når annen sivil transport ikke har vært tilgjengelig.

To fly på museum

Etter nærmere 50 års bruk fikk Forsvarsmateriell i oppdrag å fase ut Forsvarets DA-20-flåte. Nå har det maritime overvåknings- og antiubåtflyet P-8 Poseidon og kampflyet F-35 overtatt flere av de gamle jetflyenes oppgaver.

Det ene av de tre flyene lånes nå altså ut til undervisning, mens de to andre jetflyene er overført til Forsvarets museer, hvor det ene skal stilles ut i Bodø Flymuseum, og det andre ved Flysamlingen på Gardermoen.

Menn står rundt en innpakket flykropp som ligger på en henger.
Her er det 17 meter lange jetflyet pakket inn og snart klart til å legge ut på landeveien fra Gardermoen militære flystasjon til Trøndelag. Foto: Forsvarsmateriell