Et kinderegg av en jobb

Kan en jobb både tilby spennende arbeidsoppgave, god balanse mellom jobb og privatliv OG et viktig samfunnsoppdrag? Det synes Thomas. For ham er det spennende å jobbe tett opp mot leverandørene, være med på nyutvikling og arbeide med dyktige kolleger. Og så vet Thomas jo selv hvor utrolig ønsket nytt materiell er for Forsvarets kvinner og menn.

Det er torsdag formiddag, og det Thomas Christoffersen (34) kaller første økt. I dag har han kalt inn kjerneteamet sitt til møterom 455 for en statusgjennomgang. Nylig landet dette teamet i Forsvarsmateriell en viktig kontrakt med to leverandører, som skal oppgradere et system for luftromskontroll i Norge. Systemet heter SISAM, og er en forkortelse for sikkert samband.

LES MER: SISAM er ekstremt viktig, og er sammen med radarer og linksystemer det viktigste verktøyet jeg bruker på jobb

Givende og helt gull

Praten flyter lett rundt bordet. Så har de da også snakket MYE sammen det siste halve året. Nærmest hver dag. Selv er Thomas prosjektleder i Forsvarsmateriell og har ansvaret for å anskaffe materiell som utruster Forsvaret.
«Jeg husker godt vårt aller første møte i dette prosjektet. Det ligger jo selvsagt mye arbeid av mange før vi er kommet til dette, men å få lede prosessen frem til kontraktsignering av SISAM var noe jeg ble veldig glad for å få anledning til. Det var litt overraskende at jeg fikk dette prosjektet fordi jeg er jo fra Hæren, og dette systemet er primært til Luftforsvaret. Men jeg tenkte at dette blir spennende å bli med på!»

 

Jeg tenkte at dette blir spennende å bli med på!

«Det å være prosjektleder i Forsvarsmateriell sto for meg som en kjempespennende utfordring. Det er meningsfylt for meg å levere nytt og moderne materiell tilbake til Forsvaret.  Jeg skal heller ikke stikke under en stol at det er helt gull for meg som småbarnsfar å jobbe som prosjektleder i Forsvarsmateriell», smiler Thomas alvorlig.
Når yngstemann er knappe 3 måneder og eldstemann 3 år, så sier det seg selv at nærhet til hjemmet og forutsigbare dager har betydning.

16_9_thomas7

IKT-bakgrunn er ikke et must

Han har vært i Forsvaret i 14 år, blant annet i flere av Forsvarets operative avdelinger og har graden major. Han har jobbet mye med samband. I den sivile etaten Forsvarsmateriell er han ansatt i en militær stilling. Men selv om han jobber i IKT-kapasiteter, så har han selv ikke IKT-utdanning.
«Jeg har jobbet mye med IKT og samband og har også en del kurs. Man trenger ikke nødvendigvis IKT-utdanning for å være prosjektleder», forklarer Thomas.

LES MER: Bli bedre kjent med avdelingen som har ansvar for Forsvarets IKT-løsninger, både nasjonalt og internasjonalt.

20201203AA_CSS_07_1

Stadig på utkikk

Thomas er en av 32 prosjektledere i Forsvarsmateriell IKT-kapasiteter, og etaten er stadig på utkikk etter dyktige prosjektledere. IKT-bakgrunn er ikke et krav, det er heller ikke et krav å ha jobbet i Forsvaret. I Thomas sin prosjektavdelingen er to av tre sivile. Forståelse for - og kompetanse innen prosjektledelse, er derimot et ufravikelig krav.

En spesiell glede

I halvannet år har Thomas vært i denne prosjektavdelingen. Hans første, egne prosjekt ble en stor, og nærmest personlig glede for ham. Det handlet om taktisk IKT, eller kampnær IKT som det også kan kalles. Det første prosjektet han tok i mål var nemlig det nye taktiske nettbrettet DT13 til landstyrkene. Rundt 500 taktiske nettbrett til Hæren og Heimevernet med mye annet ekstrautstyr til en verdi av 250 millioner kroner.

«Altså, jeg har selv savnet akkurat dette når jeg har vært i felt. Det gamle utstyret virket ikke særlig godt lenger. Å vite at jeg direkte bidro til å at alt det gamle utstyret nå blir erstattet med nytt – det var en spesiell glede», reflekterer Thomas.

IMG_2377

Men nå er det SISAM som gjelder. Han synes det er spennende å jobb tett opp mot leverandørene, selskapene som har utviklet materiellet som blir tatt i bruk av Forsvarets kvinner og menn. Også SISAM består av hyllevare. Materiellet skal gjennom noen modifikasjoner og tilpasninger fremover, også skal programvaren utvikles.

«Det meste materiellet skal være - og er hyllevare, kanskje med noen små modifikasjoner. Det er det givende å få lov til å være med på fordi da vet både vi og Forsvaret at det ikke går så lang tid før de får materiellet. Og jeg vet jo godt selv hvor ønsket alt det nye er», sier Thomas. 

Ønskes velkommen!

Nytt materiell blir oftest veldig godt tatt i mot. Et eksempel er de taktiske klientene som heter DT13, og ser ut som et avansert nettbrett. Her fra en uformell test  i Gardeleiren på Huseby utenfor Oslo.

IMG_2309
IMG_2326
IMG_2306

I enkelte perioder kan det nærmest virke som om jeg har snakket mer med disse folka enn med kona. 

Moro å jobbe tett sammen

Retningslinjer for smittevern krever god avstand mellom medlemmene i kjerneteamet i møterom 455, men det er tydelig at de har kommet nær hverandre i løpet av de siste seks månedene. Og det midt under den verdensomspennende koronapandemien
«Jeg tør nesten ikke si det, men i enkelte perioder kan det nærmest virke som om jeg har snakket mer med disse folka enn med kona», smiler majoren skjevt.

16_9_thomas9

Til hver anskaffelse dannes det nemlig et eget kjerneteam, som består av en prosjektleder, en merkantilt ansvarlig, en teknisk koordinator og en som er totalprosjektkoordinator. Sistnevnte er fra Forsvaret, de tre andre er fra Forsvarsmateriell. Til oppgraderingen av SISAM er tre av disse fire i møterommet.
«Det er veldig givende å jobbe med mennesker, å løse utfordringer og utvikle prosjekter sammen», mener Thomas. Og hans kolleger i rommet nikker enig.

Høylytt feiring på Teams

Det Thomas liker godt med forhandlinger er å utvikle strategien i forkant sammen med kjerneteamet sitt.
«Vi legger en strategi som er god for oss. Vi gjør grundig research for å vite hva leverandørens situasjon er for å kunne posisjonere oss riktig.  Når det gjaldt SISAM klarte vi å lande omtrent akkurat der vi ønsket. Selv om begge sider alltid gir og tar, det må være en viss balanse. Vi skal jo ofte jobbe sammen videre fremover, forklarer Thomas.

16_9_thomas5

I forbindelse med SISAM måtte en god del av forhandlingene kjøres på uvante plattformer for kjerneteamet – det gikk både i Teams og mail. De siste rundene var faktisk kun digitale, grunnet retningslinjer for smittevern.
«Det ble en del mail frem og tilbake på slutten der», sier Thomas.
Men da det ble klart at hans kjerneteam hadde klart å lande kontraktene med de relevante leverandørene så ble det feiring. Også det digitalt.
«Ja, da var det ikke helt stille på Teams. Ingen av oss hadde mikrofonen på mute, for å si det slik», småler prosjektlederen.

Dette kan jeg holde på med lenge!

Øverst på (jobb)hylla er samfunnsoppdraget

Til syvende og sist er det brukeren som står i fokus for Thomas – den jevne kvinne og mann i Forsvaret som skal bruke materiellet som anskaffes; bidraget til Forsvarets operative evne.
«Det er samfunnsoppdraget som er viktigst for meg, det er derfor jeg jobber her», sier Thomas fast.

IMG_2367

Selv om det aller viktigste i livet for Thomas er familien. Og derfor blir jobben hans som prosjektleder i Forsvarsmateriell det nærmeste han kommer et Kinderegg: nærhet til hjemmet og forutsigbar tid med familien, en spennende og krevende prosjektlederrolle OG et bidrag til samfunnet.
«Dette kan jeg holde på med lenge», konkluderer Thomas.

 

Flere artikler fra Forsvarsmateriell:

16_9_katrine7

Der skal jeg jobbe

Hva er det som får en konsulent i et privat selskap til å ønske å jobbe med metodeutvikling og programledelse i en offentlig etat? For Katrine ligger svaret i de store ambisjonene, unike utfordringene og kompetente menneskene som kjennetegner Forsvarsmateriell.

16_9_Pia7

Full fart inn i det ukjente

En uforutsigbar, begivenhetsrik hverdag hvor Pia må balansere strategisk langsiktighet med raske avgjørelser. Hvem skulle trodd det var livet i offentlig etat det var snakk om?

Aktuelt fra Forsvarsmateriell

Satellittingeniør Vidar Madsen tester om løsningen fungerer mellom fjellene nord på Svalbard.

Vil du bli vår nye kollega?

Klikk her for å se alle våre ledige stillinger.