Nye radarer
Anskaffelsen
I juni 2019 vedtok Stortinget å støtte Regjeringens ønske om å investere flere milliarder kroner i nye radarer for å overvåke norsk og nærliggende luftrom.
- Nye radarer vil gjøre oss bedre i stand til å overvåke luftrommet over Norge. Kombinert med bruk av kampfly og bakkebasert luftvern trygger det luftrommet vårt, og det styrker handlefriheten til de militære styrkene våre, sa forsvarsminister Bakke-Jensen da.

Anskaffelsen krever et tett samarbeid mellom flere aktører i forsvarssektoren; Forsvarsmateriell, Forsvarsbygg, Forsvarsstaben (FST), Luftforsvaret og Forsvarsdepartementet.
Forsvarsmateriell har det overordnete prosjektlederansvaret i anskaffelsen, i tillegg til at etaten er ansvarlig for teknologianskaffelsen. Forsvarsbyggs oppdrag er å planlegge og etablere eiendom, bygg og anlegg som svarer ut Forsvarets behov, mens Luftforsvaret er bruker av radaranleggene.
Prosjektet består av en teknologianskaffelse med tilhørende eiendom, bygg og anleggstiltak. Fem radaranlegg skal etableres på nye steder, mens tre eksisterende radarstasjoner skal videreføres.
Steder
Valg av plassering for radarene er gjort ut fra en vurdering av hvordan man med et begrenset antall radarer kan oppnå best mulig overvåking av luftrommet.

Behovet for areal til anleggene og adkomstvei innebærer kjøp av eiendom og/eller eiendomsrettigheter i disse kommunene:
• Vardø
• Vestvågøy
• Orkland
• Namsos
• Vågsøy
• Ringerike
• Os og Tolga
• Bjerkreim og Eigersund
Ferdsel i områder som er tilgjengelig ved radaranleggene vil ikke medføre risiko for skadelig stråling. Forsvaret følger regelverket fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), og har prosedyrer og sikkerhetsmekanismer for å unngå at mennesker utsettes for skadelig stråling.
Nasjonal sikkerhet styrer anskaffelsen
Anskaffelsen gjennomføres som en rettet forespørsel mot utvalgte leverandører i henhold til Anskaffelsesregelverk for forsvarssektoren (ARF) del 5. Forespørselen ble ferdigstilt og sendt ut høsten 2020.
Den første nye radaren er planlagt på plass i 2025, og resterende sju radarer skal komme på plass frem til 2029. Alle skal være operative når det nærmer seg 2030. De nye radaranleggene vil da være et viktig bidrag til å styrke Norges forsvarsevne, og være NATOs øyne i nord.
